Algemene voorwaarden
Art. 1 : Gelding
De huidige algemene voorwaarden beheersen al onze offertes en contracten tenzij hiervan schriftelijk wordt afgeweken.
Art. 2 : Totstandkoming van de overeenkomst
Onze offertes zijn geldig gedurende 30 dagen en zijn louter informatief.
De overeenkomst komt slechts tot stand na schriftelijke bevestiging van onzentwege. Een begin van uitvoering geldt evenzeer als bevestiging, tenzij deze onder voorbehoud is geschied.
Onze offertes en bevestigingen van bestellingen gelden enkel voor de karakteristieken uitdrukkelijk daarin beschreven. De karakteristieken voorkomend in lastenboeken, plannen en andere documenten, maar naar dewelke niet uitdrukkelijk wordt verwezen, kunnen niet ingeroepen worden.
Art. 3 : Onderaannemers - gebruik van materialen – vervanging van producten
Wij behouden ons het recht voor de werken geheel of gedeeltelijk in onderaanneming te laten uitvoeren.
Tenzij bijzondere kwaliteiten uitdrukkelijk door ons vermeld, leveren wij diensten en goederen van gewone handelskwaliteit, zonder andere of verdergaande verbintenis, en zijn de diensten en goederen aan geen andere garantie onderworpen dan die welke wij (of de fabrikant) uitdrukkelijk en schriftelijk hebben toegestaan.
Het is ons tevens toegestaan op de werven materialen en/of toebehoren te leveren, desgevallend afkomstig van derden, andere dan overeengekomen, voor zover deze van dezelfde kwaliteit en prijs zijn en geenszins de wezenlijke kenmerken van het materiaal of toebehoren betreffen.
Art. 4 : Leveringen : plaats en uitvoeringstermijn
De leveringstermijnen worden enkel ten titel van aanduiding gegeven, waardoor een vertraging in de uitvoering in geen enkel geval aanleiding kan geven tot schadevergoeding noch ontbinding van de overeenkomst.
Wanneer de uitvoeringstermijn wordt opgeschort of onderbroken door de opdrachtgever of door derden die in opdracht van de opdrachtgever werken, kan dit aanleiding geven tot een schadevergoeding uit hoofde van de opdrachtgever.
Art. 5 : oplevering, waarborg en aansprakelijkheid
Behoudens andersluidende schriftelijke bedingen, wordt er overeengekomen dat bij gebrek aan gemotiveerde bemerkingen per aangetekend schrijven binnen de 8 dagen na de uitvoering, de werken geacht worden definitief aanvaard te zijn. Dit tijdstip wordt dan ook gelijkgesteld met de enige en definitieve oplevering.
De zichtbare gebreken of de gebreken in de conformiteit welke van bij de uitvoering bestonden moeten ons binnen de 8 dagen aangetekend worden gemeld, zo niet worden zij geacht aanvaard te zijn.
Worden niet beschouwd als gebrek in de conformiteit, als een zichtbaar of verborgen gebrek : lichte verschillen in de kleur of textuur of het verkleuren van het schilderwerk op hout, voor zover deze vanuit technisch oogpunt niet te voorkomen zijn of algemeen aanvaard zijn of eigen zijn aan de gebruikte materialen.
Wat de kleur betreft zijn wij evenwel niet aansprakelijk indien er enig verschil zou zijn tussen de kleuren gekozen op stalen van collecties en de werkelijke uitvoering ervan.
Gedurende een periode van één jaar na de uitvoering is de aannemer aansprakelijk voor de lichte verborgen gebreken die niet gedekt zijn door de artikelen 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek. Op straffe van verval van de aansprakelijkheid van de aannemer moet het gebrek door de opdrachtgever worden aangeklaagd binnen 2 maanden vanaf de ontdekking ervan of vanaf de dag waarop het bekend had moeten zijn.
Elke rechtsvordering op die grond is maar ontvankelijk als ze ingesteld wordt binnen een termijn van één maand na de dag dat de opdrachtgever kennis heeft gekregen of had moeten krijgen van het gebrek. Deze termijn wordt evenwel geschorst gedurende de termijn waarbij sprake is van ernstige onderhandelingen met het oog op het vinden van een oplossing voor het probleem.
In geval van vastgestelde verantwoordelijkheid in onze hoofde, is de verantwoordelijk evenwel uitdrukkelijk beperkt tot het vervangen en/of herstellen, met uitsluiting van alle andere vergoedingen. Voor zover herstelling en/of vervanging redelijkerwijze onmogelijk is, wordt de schadevergoeding maximaal begroot op de betaalde som.
Indien de opdrachtgever herstellingen of veranderingen aan het geleverde en geplaatste verricht of door anderen laat verrichten, verbeurt hij onmiddellijk elke recht op reclamatie of garantie. Eveneens verbeurt de opdrachtgever zijn recht op reclamatie in geval de schade het gevolg is van het niet in acht nemen van de professionele normen en gebruikelijke instructies
Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor inbreuken op stedebouwkundige – of milieuwetgeving. De opdrachtgever dient ons hiervoor uitdrukkelijk te vrijwaren.
Voor zover de opdrachtgever geen consument is, geeft het formuleren van klachten door de opdrachtgever nimmer het recht om betaling van facturen te vertragen of uit te stellen.
Art. 6 : Uitvoeringsmodaliteiten
Er wordt uitdrukkelijk overeengekomen dat de uitvoeringsomstandigheden optimaal dienen te zijn, zo dient de opdrachtgever behoudens andersluidend beding o.m. :
- te zorgen voor de nodige omgevingsvergunningen
- de werf toegankelijk te maken. Nutteloze verplaatsingskosten en te lange wachttijden (meer dan 15 minuten) zullen aangetekend aan tarief van 40 €/uur (excl. BTW)
- te zorgen voor water, elektriciteit of andere noodzakelijke nutsvoorzieningen
- ons te vrijwaren voor alle mogelijke vordering uit hoofde van lawaaihinder en stofhinder
Art. 7 : Oppervlakteberekening en intellectuele eigendomsrechten
Wij kunnen de afmetingen slechts correct nemen indien de bezettingswerken, de chapewerken (en de ev. bevloering) zijn uitgevoerd. Voor afmetingen die ons werden overgemaakt door of in naam van de opdrachtgever,hebben wij het recht deze tijdens of na de uitvoering van de werken op te meten en te verrekenen. Onze gedane opmetingen kunnen steeds het voorwerp uitmaken van een tegensprekelijke nameting, rekening houdend met het feit dat openingen in muren boven 11,5 m² voor 80 % worden afgetrokken openingen beneden 80 % nooit voor aftrek in aanmerking komen. Alle andere te schilderen oppervlakten worden steeds vol, ontwikkeld opgemeten.
Alle ontwerpen, tekeningen en kleurconcepten door ons ontwikkeld, blijven onze eigendom en mogen, zonder ons akkoord, niet gereproduceerd of uitgevoerd worden, noch geheel, noch gedeeltelijk.
Art. 8 : Prijs - meerwerken
Onze prijzen zijn exclusief BTW. Tenzij anders uitdrukkelijk overeengekomen, is niet in de prijs inbegrepen :
- het herstellen van bij de opmeting niet zichtbare of aan het oog onttrokken gebreken (vochtbronnen in muren, lekken in dakgoten, rot pleisterwerk, enz…).
- extra werk indien pleisterwerk loskomt of barst, om welke reden dan ook, voor, tijdens of na uitvoering van de werkzaamheden
Zelfs in geval van een absoluut forfait leidt elke wijziging van de lonen, de sociale lasten, de prijzen van de materialen of van hun transport tot een prijsherziening die toegepast wordt op de betrokken facturering van de uitgevoerde werken volgens de onderstaande formule:
p= P x (0,40 s/S + 0,40 i2021/I2021 + 0,20)
"P" is het bedrag van de uitgevoerde werken en "p" is het herziene bedrag.
"S" is het gemiddelde uurloon bepaald door het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf van kracht op de 10de dag vóór het indienen van de offerte, en verhoogd met het op die datum door de FOD Economie aanvaarde totaalpercentage van de sociale lasten en verzekeringen; "s" is dit uurloon zoals het werd opgenomen vóór de aanvang van de werken waarvoor gedeeltelijke betaling wordt gevraagd, verhoogd met het hiervoor vermelde totaalpercentage dat in die periode aangenomen was.
"I2021" is het maandelijkse indexcijfer bepaald door de Commissie van de Prijslijst der Bouwmaterialen, zoals van kracht op de 10de dag vóór het indienen van de offerte. "i2021" is ditzelfde indexcijfer zoals het werd opgenomen vóór de aanvang van de werken waarvoor gedeeltelijke betaling wordt gevraagd.
Zelfs bij absoluut forfait vergen alle door de medecontractant bestelde wijzigingen of meerwerken het voorafgaande akkoord van beide partijen en kunnen met alle rechtsmiddelen worden bewezen. Meerwerken worden aangerekend aan eenheidsprijzen, dan wel prijzen gebruikelijk in de sector.
Meerwerken geven steeds aanleiding tot een verlenging van de uitvoeringstermijn.
Art. 9 : Eigendomsvoorbehoud en risico
Na hun incorporatie blijven de materialen die geleverd werden in het kader van deze overeenkomst onze eigendom en is de klant er slechts de houder van totdat de prijs volledig is betaald. Wij mogen, na voorafgaande schriftelijke ingebrekestelling van de klant wegens het niet naleven van zijn betalingsverplichting, de materialen, goederen of installaties weer losmaken en terugnemen zonder toestemming van de klant. Dit recht vervalt en de eigendom gaat over zodra de klant al zijn schulden aan ons betaald heeft.
De overdracht van het risico heeft plaats op het ogenblik van de levering/uitvoering.
Art. 10 : Betaling
Wij hebben steeds de mogelijkheid voorschotten en/of tussentijdse betalingen te vorderen.
Onze facturen zijn behoudens andersluidend beding, contant betaalbaar op onze maatschappelijke zetel.
In geval van niet betaling op de vervaldag, zal van rechtswege en zonder ingebrekestelling een verwijlinterest verschuldigd zijn van 1 % per maand. Tevens zal in geval van niet betaling op de vervaldag een forfaitaire vergoeding van 10 % op het factuurbedrag verschuldigd zijn, met een minimum van 125 €.
Het niet naleven van onze betalingsvoorwaarden, om welke reden dan ook, geeft ons het recht om alle leveringen en werken te schorsen op risico van de opdrachtgever. Alle schade t.g.v. van deze schorsing is ten laste van de opdrachtgever. Niet tijdige betaling op de vervaldag, wordt tevens aanzien als een ernstige wanprestatie, die ons het recht geeft om de ontbinding van de overeenkomst te vorderen.
Betalingen worden steeds eerst toegerekend op renteloze schulden, dan op de rentes en dan pas op de hoofdsom of het kapitaal.
Bij gebreke aan betaling op de vervaldag van één factuur, zullen alle facturen van rechtswege onmiddellijk opeisbaar worden.
Wanneer de kredietwaardigheid en de solvabiliteit van de klant verslechtert, hebben wij het recht, zelfs na gedeeltelijke uitvoering van het contract, ten alle tijde, van de klant de geschikte waarborgen te eisen om de goede uitvoering der door de klant genomen verbintenissen te garanderen. Het bewijs van de verslechtering van de kredietwaardigheid of de solvabiliteit van de klant kan worden geleverd door alle middelen van recht, vermoedens en getuigen inbegrepen.
11. Vroegtijdige beëindiging
De opdrachtgever heeft het recht om bij toepassing van art. 1794 B.W. de overeenkomst om welke reden dan ook eenzijdig te beëindigen, mits betaling van alle door ons geleverde prestaties én mits betaling van een schadevergoeding welke forfaitair wordt bepaald op 30% van de totale contractsprijs, onverminderd ons recht om onze werkelijke schade aan te tonen indien deze hoger zou liggen.
De overeenkomst eindigt van rechtswege wanneer de opdrachtgever zich in staat van faillissement bevindt, zijn krediet aan het wankelen werd gebracht, ingeval van vereffening of ontbinding van de opdrachtgever of het aanvragen van een minnelijke akkoord of een gerechtelijke reorganisatie, onverminderd ons recht om schadevergoeding te vragen.
Art. 12 : Overmacht
Geen van beide partijen zal aansprakelijk zijn wegens vertraging of tekortkoming in de uitvoering van de verbintenissen van dit contract, indien deze vertraging of tekortkoming door overmacht is ontstaan. Overmacht duidt op alle onvoorzienbare gebeurtenissen die onafhankelijk zijn van de wil van partijen zoals onder anderen : staking, brand, faillissement van zowel de verkoper als de leverancier, lock out…
13. Deelbaarheid en nietigheid
De nietigheid van één van de bepalingen van huidige algemene voorwaarden heeft geenszins de nietigheid van de andere voorwaarden tot gevolg. In voorkomend geval, verbinden partijen zich ertoe de nietige bepalingen te vervangen door één die het nauwst aansluit bij de bedoeling van partijen.
Art. 14 : Toepasselijk recht - bevoegdheidsbeding
Al onze overeenkomsten worden geacht te zijn afgesloten te Temse en zijn onderworpen aan het Belgisch Recht, dit met uitsluiting van het Weens Koopverdrag.
Bij geschil over de geldigheid, de uitvoering of de interpretatie van deze overeenkomst zijn enkel de rechtbanken van de woonplaats/zetel van de aannemer bevoegd. Is de klant een "consument" in de zin van artikel I 1, 2° van het Wetboek van Economisch Recht, dan zal die dagvaarden voor de rechtbanken van de woonplaats/zetel van de aannemer. Die zijn als enige bevoegd